torsdag 4 juli 2013

Sommaruppehåll och Fotbolls-VM

Sommarregnet faller sakta och förvandlar vårtrötta planer till grönskande sammetsfält. Även vårtrötta fotbollsben får en välförtjänt stund i hängmattan. En kort summering av våren låter ungefär såhär:

A-laget
Tyvärr har jag inte bevistat en enda match i år och det känns i ärlighetens namn som man kommer allt längre ifrån den verksamhet man förlagt stora delar av sitt liv i och kring. Laget gick en ganska oviss säsong till mötes. Inte helt ovanligt att lag som trillar ner en division, har svårt även i den lägre divisionen. Ofta handlar det inte om att omedelbart ta sig tillbaka utan snarare att hindra ett fritt fall, omgruppera och på sikt fortsätta sin strävan mot spel högre upp i seriesystemet. Med bakgrund av detta är väl vårsäsongen klart godkänd. En sjätteplats med endast 4 poäng (med en match mindre spelad) upp till Floda på tredjeplatsen ger förhoppningar om en ganska trevlig höst. Lunden och Kortedala verkar stå i särklass, men att slåss om den sista pallplatsen kan väl vara ett ganska behagligt mål inför hösten.

PIFSC
Nykomling som verkligen fått känna på skillnaden mellan div 7 och 6. Har inte följt laget annat än i tabellen, men jag gissar att det varit en omtumlad, något chockartad och besviken trupp som summerat "återkomsten" i sexan. Vet som sagt inte så mycket om omständigheterna kring laget (skador, fullt lag mm), men man undrar lite om träningsdos och engagemang räcker för att spela i div 6? En liten hjälp har man tydligen fått då Västkusten dragit sig ur och det verkar bli ett race om sista nedflyttningsplatsen mellan PIFSC och Somaliska.

Oldboysen
Mycket nytt folk i år och tyvärr även en hel del skador (oftast bristningar) har gjort att vårsäsongen pendlat en hel del. 4 segra och 3 föluster är ändå ett betydligt bättre resultat än förra året. Kortedala ser alltför starka ut för att rubba men andraplatsen finns definitivt inom räckhåll. Vi ligger trea, 2 poäng bakom Croatia, men hela 7 efter Kortedala.


VM

Efter Confederations cup, så kittlar det lite att spekulera kring nästa års världsmästerskap. Att de sydamerikanska lagen kommer att bli svåra att handskas med står nog helt klart. Brasilien och Argentina i synnerhet, men såväl Uruguay (om de klarar kvalet) som Colombia (min outsider) har visat att man håller oerhört hög klass. I Europa har vi framförallt 2 lag som kan utmana. Spanien slickar nog sina sår efter förnedringen mot Brasilien och de blir givetvis ett av lagen att slå i den här turneringen. Kanske var det bra för laget att gå på en mina... En sårad tiger osv...
Dags för Tyskland att gå hela vägen till en stor final igen. Laget är sjukt bra och får man ihop alla bitar och ej gör någon plattmatch, så kanske det är dags för ett europeiskt lag att vinna en titel på andra sidan Atlanten. (Har ju aldrig hänt tidigare). Vill nog hävda att inget lag slår ett Tyskland i toppform!
Övriga europeiska länder ger jag små chanser att ta sig till en semifinal. Varken Holland eller Italien har spel eller trupper som kan mäta sig med de allra bästa. Afrika då? Nej, inte denna gången heller... Ger Ghana störst chanser och jag tror inte att något land ser dem som en önskemotståndare i en ev. åttondelsfinal, men att gå hela vägen...Nej!
Överraskningen då? Det brukar ju alltid finnas en sådan... För mig känns det som om de stora länderna tagit ett kliv extra att utrymmet  för "mindre" nationer och skrällar därmed är klart begränsat. Jag säger dock Italien om Balotelli håller sig i skjortan och om Juventus och andra italienska klubblag fortsätter att närma sig de stora klubblagen och Colombia, som jag sett vid ett par tillfällen och som har ett väldigt spännande lag på gång.

//zäta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar